Datorkunskaper i CV – Så bedömer du relevans
Skriven av Lotta Rydberg, Författare • Senast uppdaterad 3 september 2024

Datorkunskaper i CV – guide till IT-skils som platsar i ditt CV

I vår digitala era har IT- och datorkunskaper gradvis blivit en självklarhet i många yrken. Oavsett om du söker jobb inom tech, administration, vården eller i kreativa branscher så kan dina digitala färdigheter ge dig en konkurrensfördel. Men vilka datorkunskaper ska egentligen med i ett CV? Och hur ska du beskriva dem på bästa sätt? I den här artikeln får du en guide till hur och när du framhäver dina IT-kunskaper på ett sätt som vässar ditt CV.

Skapa CV

Användbara datorkunskaper i ditt CV

Dina digitala färdigheter kan ge dig en klar fördel, men vilka datorkunskaper är strategiskt bra att ta med i ditt CV? Här ger vi exempel på relevanta datorkunskaper inom olika områden.

Grundläggande datakunskaper som anses självklara

Grundläggande datakunskaper behöver du sällan lyfta fram i ditt CV eftersom det förutsätts att du har koll på dem. De mest grundläggande datorkunskaperna inkluderar god hantering av olika operativsystem som Windows och macOS. Kontorsprogram som Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) och Google Workspace (Docs, Sheets, Slides) är också mycket vanligt förekommande.

Programmeringskunskaper som kan vara fördelaktiga att nämna

För många yrken är kunskaper i programmeringsspråk en stor fördel. Populära språk inkluderar Python, Java, JavaScript, C++ och Ruby. Programmeringskunskaper kan öppna dörrar till en mängd olika karriärmöjligheter inom mjukvaruutveckling, dataanalys och artificiell intelligens så söker du jobb i denna bransch så bör du lista dina datorkunskaper i ditt CV.

Datorkunskaper inom Digital marknadsföring

I takt med att företag allt mer förlitar sig på digital marknadsföring så har kunskaper inom detta område blivit allt mer efterfrågade. Exempel på relevanta datorkunskaper inkluderar hantering av olika CMS (Content Management Systems) som WordPress och Drupal samt programvaror inom SEO (Search Engine Optimization) och givetvis Google Analytics. Det finns också en rad verktyg för att effektivisera innehållsskapande inom sociala medier och rörligt material som kan vara bra att lista i ditt CV.

Datorkunskaper inom Grafisk design

För många jobb inom marknadsföring, kommunikation och design är det en fördel att ha kunskaper i grafiska program som Adobe Photoshop, Illustrator och InDesign. Nyligen har verktyg som Figma blivit allt populärare inom UI/UX-design.

Datorkunskaper inom Artificiell intelligens (AI)

AI har revolutionerat många för att inte säga de flesta branscher. Kunskaper inom AI blir alltmer efterfrågade, inte minst för innovativa lösningar inom områden som dataanalys, automatisering och innehållsskapande. Vilka AI-verktyg som är mest relevanta för dig beror helt på vad du behöver dem till. Om du arbetar inom marknadsföring kan Jasper.ai, DeepL, DALL-E 2 och Midjourney vara värdefulla verktyg. Om du är programmerare kan GitHub Copilot vara en stor hjälp. Och om du behöver skapa mycket innehåll kan ChatGPT och Murf.ai vara användbara. Att lista AI-kunskaper i ditt CV är idag därför mycket relevant för många jobb.

Så listas datorkunskaper i ditt CV

Var du väljer att placera dina datorkunskaper i ditt CV beror på hur relevanta de är för den specifika tjänst du söker och hur du vill framhäva dem. Du ska alltid skräddarsy listan i ditt CV med datorkunskaper för varje tjänst du söker. Här är några vanliga avsnitt där du kan inkludera dina IT-kunskaper – med exempel på hur de kan presenteras:

1. Profilavsnittet

  • Kort och koncis: Använd profilavsnittet för en snabb överblick över dina mest relevanta färdigheter.
  • Exempel: Resultatdriven webbutvecklare med över fem års erfarenhet av att bygga responsiva webbplatser med React. Expertis inom JavaScript, HTML5 och CSS3. Stark förståelse för UX/UI-design.

2. Utbildning

  • Relevanta kurser: Om du har studerat datavetenskap, IT eller ett närliggande område, lista de kurser som är mest relevanta för jobbet.
  • Exempel: Kandidatexamen i datavetenskap, fokus på artificiell intelligens. Kurser i maskininlärning, djupinlärning och TensorFlow.

3. Arbetserfarenhet

  • Konkreta exempel: Beskriv hur du har använt dina datorkunskaper i tidigare roller.
  • Exempel: Utvecklade och implementerade en ny e-handelsplattform med hjälp av Magento. Optimerade webbplatsens prestanda med över 30% genom att implementera caching och minifiering.

4. Utbildningar och certifieringar

  • Officiella certifikat: Lista eventuella certifikat du har inom specifika program eller tekniker.
  • Exempel: Certified ScrumMaster (CSM). Certifierad i Google Analytics.

5. Hobbyer och intressen

  • Personliga projekt: Visa att du är passionerad för teknik genom att lista dina personliga projekt.
  • Exempel: Intresse för open-source-utveckling. Bidragit till flera open-source-projekt på GitHub, inklusive [projektnamn].

5 tips för datorkunskaper i CV

  • Var specifik: Istället för att skriva "goda kunskaper i Microsoft Office" kan du specificera vilka program du behärskar (Word, Excel, PowerPoint).
  • Anpassa efter jobbet: Fokusera på de datorkunskaper som är mest relevanta för den specifika tjänst du söker.
  • Använd nyckelord: Koppla samman dina datorkunskaper med de nyckelord som förekommer i jobbannonsen.
  • Ange din nivå: Specificera din nivå av kunskaper (grundläggande, medelgod, avancerad).
  • Kvantifiera: När det är möjligt, kvantifiera gärna dina prestationer (t.ex. "ökade webbplatsens trafik med 20%").

Datorkunskaper i CV: att göra och att undvika

Om eller hur mycket utrymme du bör ägna åt dina datorkunskaper i ditt CV beror i hög grad på vad du söker för jobb och hur relevant din digitala kompetens är för rollen.

Då bör datakunskaper synas i ditt CV
När datorkunskaper är avgörande för tjänsten du söker ska du ta med relevanta program eller verktyg i ditt CV.

  • IT-relaterade jobb: För programmerare, systemutvecklare eller dataanalytiker är dina tekniska färdigheter ofta avgörande. Här bör du lista dina kunskaper detaljerat, inklusive specifika programvaror, språk och verktyg.
  • Roller som kräver digitala verktyg: Även inom andra områden, som marknadsföring, administration eller ekonomi, kan goda datorkunskaper vara en stor fördel. Om du har använt specifika program för att öka effektiviteten eller nå resultat, bör du definitivt nämna det.

Då är datakunskaper överflödigt i ditt CV:

  • Vid grundläggande kunskaper: Om du söker ett jobb där de flesta kan använda en dator på en grundläggande nivå (som att skriva e-post, använda internet och använda Office-paketet ), kan det vara överflödigt att lista dina generella kunskaper. Du kan möjligen formulera det som "god datorvana".
  • Icke-relevanta kunskaper: Undvik att fylla ditt CV med program du kan om de inte är direkt kopplade till jobbet. Fokusera på det som är relevant för den specifika tjänsten.
Anpassa datorkunskaper i ditt CV efter varje jobb. Det som är guld värt i en roll kan vara jumboplacering för en annan och tvärtom.

Ska datorkunskaper i CV uppdateras löpande? 

IT-användningen utvecklas i en rasande takt, och vad som anses vara avancerade kunskaper idag kan vara basic imorgon. Genom att regelbundet uppdatera ditt CV med nya färdigheter och certifieringar följer du med tiden och kan matcha arbetsgivarens önskemål.

Digitaliseringen går väldigt fort och alla behöver idag hänga med i utvecklingen för att inte hamna efter eller utanför. Detta gäller individer, organisationer och samhället som helhet. Europeisk statistik mellan 2009 och 2019 visade att 16–24-åringar i Sverige låg efter andra EU-länder när det gäller grundläggande datorkunskaper (1).

På regeringsnivå anses arbetet för stärka digital inkludering som viktigt och Post- och telestyrelsen har exempelvis fått i uppdrag att föreslå insatser för att öka andelen individer som använder digitala tjänster (2).  Det är inte bara nya tekniker som dyker upp, utan även de verktyg och programvaror vi använder dagligen uppdateras kontinuerligt. Att hålla dig uppdaterad och kontinuerligt vidareutbilda dig med relevant datorkunskap för din bransch är därför något vi rekommenderar, och inte bara för ditt CV.

Expertråd:

Se dina datorkunskaper som en investering i din karriär. Att kontinuerligt uppdatera och utveckla dina digitala färdigheter är inte bara nödvändigt för att hänga med i utvecklingen, utan det ökar också din attraktivitet på arbetsmarknaden. Se till att du lyfter fram de mest relevanta kunskaperna just nu i ditt CV.

Datorkunskaper i CV i sammanfattning

Datorkunskaper är en viktig tillgång på dagens arbetsmarknad. Genom att utveckla dina digitala färdigheter kan du öka dina chanser att få ditt drömjobb.

Genom att strategiskt placera dina datorkunskaper i ditt CV kan du öka dina chanser att gå vidare till intervju. Glöm dock inte att anpassa dina datakunskaper efter varje enskild tjänst och gärna visa hur dina färdigheter har bidragit till positiva resultat i tidigare roller.

Tänk på att inte överdriva datakunskaper du saknar och prioritera dem som betyder något för tjänsten du söker. Gör det till en vana att avsätta tid för att hänga med i utvecklingen och löpande lära dig något nytt inom IT. Det kan vara allt från att ta en onlinekurs till att experimentera med nya programvaror på egen hand.

CV.se får du givetvis all hjälp som behövs för att sedan paketera dina kunskaper på ett snyggt sätt. Med hjälp av våra CV-mallar får du ett professionellt dokument som hjälper dig framåt och vidare i din karriär.

Källor:

(1) Eurostat (statistik): Svenska 16–24-åringar ligger efter i grundläggande datorkunskaper 2009-2019

(2) PTS: Insatser för att stärka digital inkludering 

Dela via:
Lotta Rydberg
Lotta Rydberg
Författare
Lotta Rydberg är en erfaren copywriter med lång erfarenhet av att förvandla torr karriärfakta till effektiva och engagerande jobbansökningar. Med insiktsfulla artiklar och konkreta exempel bistår hon arbetssökande som vill ta sin karriär till nästa nivå.

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV