Personligt brev

CV/Personligt brev
Personligt brev 2017-05-19T08:13:09+00:00
Personligt brev

Personligt brev

Personligt brev

Vad är ett personligt brev?

Det personliga brevet är en text som medföljer din arbetsansökan. Till skillnad mot ditt CV, som på ett generellt sätt beskriver dina kunskaper och erfarenheter, så är det personliga brevet direkt anpassat till den arbetsgivare som du skickar ansökan till. Brevet bör också vara anpassat till den aktuellt tjänsten, det är här du säljer in dig själv.

Varför skriver man ett personligt brev?

Det personliga brevet är egentligen ett säljbrev där du säljer in dig själv tillräckligt bra för att få komma på en intervju på det sökande företaget för det aktuella jobbet.

Hur skriver man ett personligt brev?

Ett personligt brev är precis vad det heter; ett personligt brev. Det kan man endast själv skriva och man sätter själv sin egen prägel på brevet. Du bör formulera en slagkraftig text som bör vara mellan en halv till en hel A4-sida. Ett bra sätt att börja är att använda en mall eller ett exempel på personligt brev.

Välj ut de utav dina styrkor, kunskaper och erfarenheter som passar bäst in på den aktuella tjänsten. Tänk på att brevet förmedlar samma typ av känsla inför dig som person, som du vill förmedla vid en intervju. Troligtvis vill du framstå som en trevlig, glad och duktig blivande medarbetare.

Om du söker en utannonserad tjänst så läs igenom annonsen noggrant. Var noga med att anknyta till de nyckelord som nämns i annonsen. Om det söks en “självgående och ansvarstagande” person, försök då beskriva din egen förmåga att leverera just detta.

Lyft gärna fram fritidsintressen eller engagemang utanför det professionella, men tänk på att hålla denna bit väldigt kort, högst ett stycke, där du beskriver din familjesituation, hobbies och övrigt. Tänk på att arbetsgivaren anställer en medarbetare, inte än vän.

Vad skall man tänka på när man skriver ett personligt brev?

Det finns ett antal saker som är viktiga i det personliga brevet.

Det allra viktigaste är att man stavar rätt och använder svenskan på ett korrekt sätt. Tänk på att ditt språkbruk berättar mycket om dig som person. Även om du har bristande kunskaper i det svenska språket så förväntas du ta hjälp av ett rättstavningsprogram eller liknande för att skapa ett korrekt personligt brev.

Ett annat vanligt misstag är att man skriver ett enda personligt brev som man skickar ut till olika arbetsgivare och olika tjänster. Tänk på att det är ett stort steg för ett företag att anställa en person. Det kostar mycket pengar och det är viktigt att rekryteringen bli bra – då kommer man alltid att premiera de sökanden som visar ett engagemang och ett intresse för tjänsten, folk som har personliga brev där man t.om. råkat glömma att ändra företagsnamn sedan det förra utskicket kommer därför inte komma långt upp i listan.

Kom ihåg att hålla brevet relativt kort. Ta gärna upp och belys viss tidigare, relevant erfarenhet. Glöm dock inte att du skickar med ett CV med ansökan, som tar upp allt du tidigare gjort.

Det är också viktigt att du inser att du säljer dig själv som en resurs. Du måste få arbetsgivaren att bli intresserad av dig med anledning av vad du kan bidra med till dennas företag, inte för att göra en välgärning för att du vill ha jobbet.