Receptionist CV med CV-exempel
Vi vet alla vikten av ett gott första intryck. Som receptionist är du företagets ansikte och röst utåt. Du är ofta den första personen som besökare möter, oavsett om det sker fysiskt på plats eller via telefon eller mejl. En viktig yrkesroll, som kombinerar service, administration och kommunikation.Söker du jobb är ett välskrivet receptionist-CV är avgörande för att visa upp dina färdigheter samt din erfarenhet på ett säljande sätt. I den här artikeln tar vi upp hur du skapar ett professionellt receptionist-CV som gör intryck på rekryterare och arbetsgivare.
Viktiga delar att ha med i ett receptionist-CV
För att skapa ett receptionist-CV som sticker ut är det viktigt att paketera rätt innehåll i en tydlig struktur. Du bör använda rätt rubriker och formulera dig på ett tydligt sätt hjälper arbetsgivaren att snabbt få en överblick över din kompetens och därmed relevans. Här går vi igenom de grundläggande delarna i ett CV för receptionistjobb.
Rubrik (header) i ett receptionist-CV
Rubriken är det första arbetsgivaren ser, så gör den informativ och tydlig. Inkludera ditt namn, kontaktuppgifter och gärna en kort titel som beskriver din yrkesroll, till exempel “Receptionist” eller den yrkestitel som jobbannonsen använder. Har du en profil på LinkedIn som är uppdaterad, länka även till den här. Se till att dina kontaktuppgifter är korrekta så att arbetsgivaren hamnar rätt!
Exempel:
Emil Andersson
Receptionist
Telefon: 070-123 45 67
E-post: emil.andersson@example.com
LinkedIn: linkedin.com/in/emil-andersson-receptionist
Profiltext eller sammanfattning
En kort sammanfattning, en profiltext, är en effektiv start på ditt receptionist-CV. En chans att snabbt visa vem du är och vad du kan tillföra arbetsplatsen. Fokusera på dina styrkor och anpassa texten efter jobbet du söker.
Tips: Håll profiltexten kort, men unik. Lyft gärna fram din motivation eller koppling till tjänsten, lyft dina styrkor och visa att du har rätt inställning till service.
Exempel:
Med över fem års erfarenhet som receptionist inom hotellbranschen har jag utvecklat en passion för att ge gäster ett varmt och professionellt bemötande. Nu söker jag en liknande roll inom näringslivet, där jag kan växa och ta mig an nya utmaningar. Jag är motiverad av att få bidra med min erfarenhet och mitt djupa intresse för er bransch.
Arbetslivserfarenhet i ett receptionist-CV
Det här är en av de viktigaste delarna i ditt CV. Här vill arbetsgivaren se din yrkesbakgrund, så var noga med att inkludera relevant erfarenhet (och exkludera mindre relevanta jobb, om din lista är lite lång). Lista dina tidigare anställningar i omvänd kronologisk ordning (senast först). Fokusera på arbetsuppgifter som visar din förmåga att hantera uppgifter som omfattas i sökt receptionsarbete. Beskriv om möjligt dina prestationer med siffror.
Exempel:
Hotellreceptionist, Hotell Aurora, Göteborg Juni 2021 – nuvarande
- Tar i snitt emot 50 gäster per dag med hög kundnöjdhet i omdömen.
- Välkomnar gäster och hanterar incheckningar och utcheckningar.
- Införde 2023 ett nytt bokningssystem som minskat tiden för administration med 20 % och förbättrade kundnöjdheten.
- Samordnar konferensbokningar och hanterar allmän administration.
Receptionist, Företag X, Stockholm Februari 2019 – Maj 2021
- Organiserade mötesbokningar och konferensrum.
- Hanterade inkommande post och paket.
- Uppdaterade interna register och dokument.
Utbildning i ett receptionist-CV
När du skriver ditt CV är utbildning en viktig del som ger arbetsgivaren en inblick i dina kunskaper och den grund du bygger din yrkeserfarenhet på. För många arbetsgivare är det inte bara högskoleexamen eller yrkesutbildning som spelar roll, utan även de specifika kurser eller certifikat som kan vara meriterande för den aktuella rollen. Det handlar om att visa att du har investerat tid och engagemang i att utveckla de färdigheter som krävs för att vara framgångsrik i ditt arbete. När du listar din utbildning är det viktigt att presentera den på ett sätt som gör det lätt för arbetsgivaren att få en snabb överblick. Ett bra sätt att göra detta på är att använda omvänd kronologisk ordning, där du börjar med den senaste utbildningen och arbetar dig bakåt. Detta hjälper till att lyfta fram din mest relevanta och aktuella kompetens.
Exempel:
Yrkesutbildning, Receptionist Komvux, Stockholm, 2020
- Utvecklade praktiska färdigheter inom administration.
- Utbildning i bokningssystem (ex. Opera, HotSoft) och telefonväxelhantering.
- Genomgick kurs i kundservice och konflikthantering.
Gymnasieexamen, Samhällsvetenskap Norrköpings gymnasium, Norrköping, 2018
Hårda färdigheter i ett receptionist-CV
Relevanta hårda färdigheter i ett receptionist-CV är tekniska och praktiska kunskaper som är meriterande för de arbetsuppgifter du förväntas hantera. Läs jobbannonsen noggrant och var uppmärksam på kompetenser som du kan och bör matcha. Dessa kan exempelvis vara datorkunskaper, specifika administrativa system eller annat branschrelaterat som du behärskar.
Exempel:
- Bokningssystem (ex. Opera, HotSoft)
- Telefonväxel
- Microsoft Office (Word, Excel, Outlook)
- Kassahantering
Mjuka färdigheter i ett receptionist-CV
När du skriver ett CV för en receptionistroll är det inte bara de tekniska färdigheterna som spelar en viktig roll, utan även dina mjuka färdigheter – personliga egenskaper som kan göra stor skillnad i ditt arbete. Som receptionist är du ofta den första personen en kund eller besökare möter, vilket innebär att dina förmågor att hantera människor, kommunicera effektivt och skapa ett positivt intryck är avgörande. Det handlar om att kunna vara flexibel, anpassa sig till olika situationer och, inte minst, ha en lösningsorienterad inställning när utmaningar uppstår. En receptionist fungerar ofta som spindeln i nätet och är en central del av det dagliga flödet, vilket ställer krav på både serviceinriktad attityd och förmåga att arbeta under press. I detta avsnitt går vi igenom de mjuka färdigheter som är viktiga att lyfta fram i ditt CV för att ge arbetsgivaren en tydlig bild av vad du kan bidra med på en mer personlig nivå.
Exempel på mjuka färdigheter:
- Serviceinriktad
- Kommunikativ
- Problemlösningsförmåga
- Stresstålig
- Flexibel
Frivilliga avsnitt i ett receptionist-CV
Om du har ytterligare kompetenser som språk, certifieringar eller fritidsintressen som du tror kan ge dig pluspoäng i rekryteringen så kan du addera dem i ditt CV som extra avsnitt. Dessa detaljer kan visa en mer komplett bild av dig som person och visa på talanger och egenskaper som definitivt kan vara intressant för en arbetsgivare att känna till.
Att inkludera dessa detaljer visar att du är mångsidig och engagerad både på och utanför jobbet. Genom att strukturera ditt CV på ett tydligt och professionellt sätt ökar du dina chanser att fånga arbetsgivarens intresse.
Exempel:
Språk: Flytande engelska, tyska och italienska
Certifiering: HLR-utbildning, Röda Korset 2023
Fritidsintresse: Designar och kodar appar för mindre företag och lokala producenter, exempelvis bokning av honung från lokala biodlare
Tips för att skriva ett receptionist-CV
Ett välskrivet receptionist-CV handlar inte bara om innehåll, utan också om presentation. Här listar vi fler tips på hur du skapar ett strukturerat och attraktivt CV som visar upp din kompetens på bästa sätt.
- Välj rätt CV-format: Omvänd kronologisk ordning är ofta bäst för receptionistjobb eftersom det lyfter fram din senaste erfarenhet först. Detta är särskilt användbart om du redan har jobbat som receptionist. För nybörjare kan ett funktionellt CV-format vara bättre, där fokus ligger på färdigheter.
- Skräddarsy ditt CV efter varje tjänst: Ingen receptionist-roll är exakt den andra lik. Läs annonsen noggrant och matcha just de kompetenser och erfarenheter som arbetsgivaren efterfrågar.
- Använd annonsens nyckelord i ditt CV: För att maximera dina chanser att bli upptäckt bör du spegla de ord och fraser som annonsen lyfter. Vid rekryteringar är det inte självklart att en människa bedömer din ansökan. Automatisk selektering blir allt vanligare i rekryteringsprocesser via ATS-system (Applicant Tracking System) där ansökningarna skannas efter sökta nyckelord/fraser.
- Konkretisera dina prestationer: Visa konkret vad du har uppnått i tidigare roller. Att skriva “Tog emot gäster” säger inte så mycket. Det är bättre om du kan visa hur ditt arbete gjorde skillnad. Exempel: “Införde ett nytt bokningssystem som minskade administrationstiden med 20 % och förbättrade kundnöjdheten”.
- Dra nytta av professionella CV-verktyg: CV.se hjälper dig exempelvis inte bara med en seriös struktur utan ger även stöd till bra texter som lyfter dig som kandidat.
Slutsats: Så lyckas du med ditt receptionist-CV
Som receptionist kan din arbetsdag se väldigt olika ut, beroende på vilken bransch det gäller och vem som är din arbetsgivare. Det är ett oerhört brett och varierat yrke vilket även påverkar lönen. Enligt SCB är medellönen för en hotellreceptionist 28 900 kr och för en kontorsreceptionist 29 500 kr (2024) (1). Det finns även geografiska skillnader och var du bor påverkar din lön! Lönen för receptionister ligger mellan 20 284 och 36 011 kronor i månaden i snitt, beroende på huvudman och var i landet du bor.
I denna artikel har vi konstaterat att ditt CV spelar en viktig roll för att mäta dig i jobbkonkurrensen:
- Börja med en tydlig rubrik och kontaktinformation.
- Inkludera en kort, unik säljande sammanfattning av dina styrkor.
- Presentera relevant arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning.
- Ta med utbildningar och komplettera med meriterande hårda och mjuka färdigheter.
- Anpassa ditt CV för varje ansökan och försök gärna lyfta konkreta uppgifter om dina prestationer.
Skapa ditt CV idag och landa jobbet som receptionist! Genvägen går självklart via våra effektiva CV-mallar som gör CV-skrivande enkelt med guide steg för steg (och textförslag om du får skrivkramp).
Bra inspiration hittar du i våra CV-exempel, utformade för olika branscher och yrken. Lycka till med din ansökan!
Källor:
(1) SCB: Medellön för receptionist (2024)
(2) Tidningen Vision: Geografiska skillnader i lön för receptionist