Att tänka på när man skapar ett CV

CV/Att tänka på när man skapar ett CV
Att tänka på när man skapar ett CV 2017-05-19T08:13:08+00:00

Ett CV är alltid bra att ha liggandes. Eftersom det är en beskrivning av relevanta händelser i ens yrkesliv blir det som ett levande dokument som man fyller på allt eftersom man tillträder och avslutar nya tjänster eller genomgår utbildningar.

Viktigt att tänka på är att man försöker hålla ett CV så relevant som möjligt. Om man har passerat 30 år, en högskoleexamen och 4 kvalificerade arbeten så kanske man inte behöver nämna sommarjobbet i kiosken i åttonde klass. Däremot är det bra om man inte lämnar några större luckor i sitt CV som kan skapa funderingar hos en potentiell arbetsgivare eller rekryterare.

Ett CV bör vara snyggt och med en stil som passar personen och det tilltänkta yrket. En programmerare eller ekonom bör kanske hålla igen lite på utformningen medan en artist eller designer kanske kan sväva ut mer i design och färgval. Viktigast gällande utformning och skrift är ändå att det är rättstavat och håller en hög grammatisk nivå.

Eftersom ens CV skall skapa en rättvisande bild av ens erfarenheter är det viktigt att man inte nervärderar sina kunskaper, däremot är det heller inte bra om man tar i i överkant och kallar sig expert inom områden som man kanske endast berört som hastigast i sitt yrkesliv. Man bör betänka att man faktiskt är aktuell till en tjänst där det kan komma att förväntas av en att prestera inom något angett område. Är det dessutom en duktig rekryterare kan denna ofta se igenom vita lögner och kontrollera en ansökandes angivelser, något som lär vara fatalt vid ett fabricerad CV.